klik ....2...

SELAMAT DATANG...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR & BATIN....
 online

*GAWAT_kilang buang perkerja

ASSALAMUALAIKUM &SALAM SEJAHTERA..


KEGAWATAN EKONOMI GLOBEL SEMAKIN PARAH
Chartered Semiconductor buang 600 pekerja selepas rugi
30/01/2009 11:07am


SINGAPURA 30 Jan. - Chartered Semiconductor, salah satu pembuat mikrocip terbesar dunia berkata hari ini, mereka akan membuang ratusan pekerja di seluruh dunia setelah pengumuman suku keempatnya menyaksikan kerugian sebanyak AS$114 juta (RM416 juta).

Syarikat itu yang disenaraikan di Singapura dan Nasdaq di New York, berhadapan dengan permintaan yang perlahan ekoran krisis ekonomi global.

Ia berkata, 600 pekerja akan dibuang "beberapa hari ini" sebagai usaha pengurangan kepada kira-kira 1,300 orang atau 18 peratus dari keseluruhannya sejak suku ketiga. - AFP
(sumber utusan malaysia)

keadaan kegawatan ekonomi telah memaksa sesetengah syarikat membuat sesuatu untuk menyelamatkan syarikat itu sendiri,pelbagai cara akan di lakukan demi untuk mengatasi masalah ini.langkah pertama yang akan di lakukan adalah dengan mengurangkan cost pengeluaran.berbagai cara di lakukan cthnya mengurangkan cost overtime selepas itu pengurangan pekerja.dan bermacam2 lagi lah yang di lakukan oleh syarikat tersebut untuk mengatasi masalah ini.
sekarang nie baru awal tahun..maka banyak lah rintangan akan di hadapi untuk sampai penghujung tahun ini.sya harap kegawatan ini berakhir dengan awal..kerana saya sendiri terlibat (pekerja swasta lah katakan ,takut juga)
kerana dengan keadaan sekarang nie bukan senanag nak dapat pkerjaan..

semoga kegawatan ini pulih dengan segera,
sekian
Post a Comment