klik ....2...

SELAMAT DATANG...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR & BATIN....
 online

*Hayatilah lagu ini


HAYATILAH LAGU INI.....




"Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah dinusantara"



kaitkan dengan masa kini....
apa kah akan terjadi jikalau ia berlaku....
jikalau kita x bersatu......
macamana anak cucu kita....
renung2kan lah wahai sahabat ku...

*BNM kurangkan 50 mata asas

OPR: BNM kurangkan 50 mata asas
Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengurangkan lagi Dasar Kadar Semalaman (OPR), penanda aras utama kadar faedah, sebanyak 50 mata asas kepada dua peratus.
Dengan pengumuman itu, kadar tertinggi dan terendah pergerakan OPR masing-masing diturunkan kepada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.
Ini merupakan kali kedua BNM mengumumkan penurunan OPR selepas 20 Januari lalu yang menyaksikan pengurangan kadar faedah sebanyak 75 mata asas kepada 2.50 peratus.
Pada masa sama, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC), Keperluan Rizab Berkanun (SRR) juga diturunkan daripada dua peratus kepada satu peratus mulai 1 Mac ini bertujuan untuk mengurangkan lagi kos pengantaraan.
BNM berkata, persekitaran ekonomi dan kewangan antarabangsa bertambah buruk pada suku tahun baru-baru ini.
Katannya, ekonomi negara perindustrian utama sedang mengalami kemelesetan ekonomi yang semakin teruk, manakala pertumbuhan ekonomi negara serantau pula menjadi perlahan dengan ketara.
Aktiviti perdagangan, pengeluaran dan pelaburan di rantau Asia telah terjejas dengan ketara akibat kemerosotan mendadak permintaan global.
''Kemelut pasaran kewangan antarabangsa juga semakin berlarutan walaupun banyak negara telah melaksanakan langkah-langkah rangsangan untuk menangani kelembapan ekonomi, hasil yang diharapkan masih belum dicapai,'' kata Bank Pusat.
BNM berkata, risiko terhadap prospek ekonomi global yang lebih rendah juga semakin
meningkat.
Tambahnya, akibat daripada itu ekonomi Malaysia telah terjejas dengan ketara oleh perkembangan global.
''Eksport dan pengeluaran perindustrian negara telah menguncup dengan nyata, sementara aktiviti pelaburan swasta menjadi semakin perlahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila perusahaan perniagaan bertindak untuk mengurangkan perbelanjaan mereka.
''Sentimen pengguna turut terjejas oleh keadaan pasaran pekerja yang semakin lemah.
''Oleh itu, keadaan ekonomi dalam negeri dijangka terus mencabar dalam suku-suku yang akan datang atas sebab kemelesetan ekonomi global dijangka berlarutan,'' kata BNM.
Katanya, sungguhpun perkembangan tersebut meningkatkan risiko kemerosotan ekonomi negara pada tahun ini, prospek pemulihan ekonomi kekal teguh apabila keadaan global menjadi stabil, kerana negara tidak menanggung beban hutang yang tinggi.
Di samping itu, ia mempunyai sistem kewangan yang kukuh dan kedudukan luaran yang memuaskan, tambahnya.
Dengan trend inflasi yang menurun, kata BNM, dasar makroekonomi akan dijuruskan ke arah menyokong permintaan dalam negeri sehingga ekonomi global menunjukkan tanda-tanda pemulihan.
Langkah-langkah tambahan akan diperkenalkan olehnya bagi memastikan akses kepada pembiayaan akan berterusan dan kesan kelembapan ekonomi terhadap golongan tertentu yang terjejas akan dapat dikurangkan, katanya lagi.

*VIRUS AKAN SERANG H/P ANDA

AWAS....VIRUS AKAN SERANG H/P ANDA......


AWAS pemilik telefon bimbit kerana terdapat virus yang dihantar melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) dan khidmat pesanan multimedia (MMS) berleluasa sekarang dikenali sebagai Curse of Silence atau CurseSMS.

Virus ini akan membawa kepada serangan penafian servis dan ia ditemui baru-baru ini oleh Tobias Engel dan didedahkan pada Chaos Communication Congress ke-25.

Serangan ini melibatkan SMS yang dicipta dengan niat untuk dihantar kepada sasaran berpotensi.

Penerimaan SMS tersebut menyebabkan peranti yang menjadi sasaran tidak lagi dapat menerima mesej SMS atau MMS.

Bergantung kepada versi sistem operasi telefon mudah alih yang menjadi sasaran, peranti tersebut mungkin memerlukan pelarasan semula di kilang untuk berfungsi seperti sedia kala.

walau bagaimapun pasukan penyelidikan keselamatan sedunia fortinetguard telah mencipta satu versi baru untuk mengatasi serangan ini.

peralatan anti virus versi baru ini di namakan FORTICLEANUP,
ia merupakan siri peralatan percuma yang beropasi dalim h/p yang di kuasakan oleh symbianOSS60'ai direka untuk menyinkirkan dan memulihkan h/p dari serangan virus,

Fortinet menyediakan lesen percuma kepada peralatan baru FortiCleanUp yang membantu memulihkan telefon bimbit yang diserang oleh CurseSMS itu.

Peralatan FortiCleanUp untuk Curse of Silence akan mengimbas secara automatik dan menyingkirkan mesej SMS atau MMS berniat jahat yang menghalang telefon bimbit tersebut untuk beroperasi dengan baik.

Peranti yang mudah terdedah kepada serangan ini termasuklah telefon mudah alih Nokia yang menggunakan SymbianOS S60 Edisi kedua dengan Feature Pack 2 dan 3, Edisi ketiga, serta Edisi ketiga dengan Feature Pack 1.

Ini termasuk telefon bimbit lain dari siri 'N' hingga N95 dan dari siri 'E' hingga E90, selain dari model-model yang lebih lama seperti 6680.

Untuk perlindungan lengkap yang sebenar, pasukan FortiGuard mengesyorkan pemasangan FortiClient Mobile Fortinet ke peranti-peranti telefon bimbit.

Perisian keselamatan ini menyediakan ciri agen keselamatan bersepadu termasuk firewall peribadi, IPSec VPN, antivirus, antispyware dan anti-spam SMS.

Agen perlindungan FortiClient dipekuasa dengan langganan servis keselamatan FortiGuard untuk membantu melindungi peranti-peranti dari ancaman bersepadu terkini.

FortiClient Mobile menyediakan timbang ringan, ciri agen keselamatan bersepadu dan kini disediakan untuk Microsoft Windows Mobile dan sistem operasi SymbianOS S60.

Untuk maklumat selanjutnya bagi khidmat nasihat ini atau senarai lengkap telefon bimbit Nokia yang disasarkan oleh Curse of Silence / CurseSMS, sila layari: www.fortiguardcenter.com

*PANAS.......

assalamualaikum..
dan SALAM SEJAHTERA..

BARU SEKEJAP TADI saya menerima satu email dari kenalan saya,
setelah saya membaca isi kandung email tersebut.....
saya rasa marah/GERAM...
apa tidak nya....
APA YG DI LAKUKAN OLEH SEORANG HAMBA ALLAH NIE BOLEH MEMBUATKAN ORANG LAIN MENDAPAT MASALAH....
SIPULAN(NAMA GELARAN PENYANGAK NIE)ADA MEMBUAT PERNIAGAAN INTERNET...
tetapi menipu org...
bergini cita nya...
'lni satu pengajaran kepada mereka yg ske BID kt lelong.com dan ebay.. de sekor makhluk Allah ni yg sedang menjalankan aktiviti yg sgt dibenci oleh manusia2 yg gemar bid barg di laman web yg tertera di atas. aktiviti yg dijalankan adalah menipu adalah dan telah memperdayakan ramai insan terutama di kalangan pengunjung setia di ebay.com.my dan lelong.com.my. Sesiapa yang pernah ditipu oleh IBLIS ini dipersilakan membuat report polis dan consumer tribunal. Salah sorang mangsa telah mencipta satu blog mengenai si iblis laknat ini. Jika anda salah seorang mangsa atau bakal mangsa sila baca blog beliau.

Ini adalah tactic yg sering digunakan oleh si polan ini

membuat ta waran barangan murah di ebay.com.my dan lelong.com.my. Dengan ta waran harga murah ramai yang terpedaya. Jasmi ini mengaku barang murah sebab underwater (kastam rampas). Selepas berbalas email dan sms, si polan ini siap bagi nombor akaun cimb dan nombor ic sekali.tujuannya menarik kepercayaan pelangan.
setelah persetujuan dan bayaran dibuat, maka si polan nie akan terus offkan handphone. Kita tunggulah barang bagai nak gila.yea la duit dah bayar ,tp barang tak sampai2, yang si polan nie wat bodh aje.tunggu punya tunggu ....langsung barang tak sampai..."





perbuatan sipolan nie memang lah dah melampau,
yae la mana tak nya..kerana perbuatan sipolan nie lah membuat pelanggan di internet berasa ragu2 dan berasa was2 nak membeli melalui internet.
perbuatan sipolan nie akan mencemar kan barang pasaran di internet..
ibarat kata pepatah
"kerana setitik nila....rosak susu sebelanga...."

kerana perbuatan si polan nie...orang lain pun terima temipas nya...

kalo nak buat bisnes tu buat lah betul2 ,kalo tak ada barang cakap lah tak de.
nie apa dh jadi....kepada si polan tu bertaubat la....jangan makan duit haram...
kat dunia boleh lepas la...kat akhirat sendiri mau ingat la.....

wasalam

*HAPPY VALENTINE'S

*HAPPY VALENTINE'S


Hello my dear friends...
how are u...
i hope you are enjoy in this weekend..

what are doing now..
what ever you do ,i hope you enjoy in your live..

How about you valentine's day...
what you give for your girlfriend?..
you give her a cocklet,a big red roses ,a diamond ring ,a sport car or only a valentine's card.
what ever you give her,it's doesn't matter..
The importance thing is ,you celebrate the spacial day with her..
and about her....
what ever she give to you..it's doesn't metter.
the most importance thing is she love you very much..
right or not...
.....HAPPY VALENTINE'S DAY....


Valentine's Day Myspace Comments
.....

*SENANG

assalamualaikum......rakan2 setiasahabat
semua di antara kita ingin menjadi senanag.....
senang bergerak....
hidup senang.... yang paling di kehendaki adalah
SENANG BERBELANJA
senang cakap boleh berbelanja sakan lah....
tetapikita bukan senang nak buat semua tu....
lehih2 lagi SENANG BERBELANJA.....
RAMAI di antara kita nak menjadi senang dengan berbagai cara...
cara yang pantas dan cara yang sederhana pantas serta yang lambat nak senang..
ada bermacam2 cara mak jadi senang,nak cara yang baik atau cara yang kurang baik...
(anda fikirlah mana yang terbaik)
ada macam2 cara kita nak jadi senang..
tetapi kita kena usaha ....
contoh nya ....berniaga ke....bercucuk tanam ker....
menternak ker......dan di zaman dunia tengah morden nie ramai orang telah mencuba...
sesuatu yang baru....iaitu internet marketing ....jual beli di internet lah yang
senang di terang kan...
dalam urusan jual beli internet ini juga ada barang yang di jual ,
barang yang di jual dalam bentuk fizikal dan dalam bentuk maya(cth progrem ,ebook dll) yang boleh menghasil kan wang.perbagai cara boleh anda lakukan untuk berniaga di internet,anda boleh membuka kedai di internet (contoh :niaga kit,pilihanibu.my)yang boleh men jual pelbagai barang seperti kedai2 biasa yang kita nampak di bandar2..seperti tudung.baju atau mutiara.
itu kalau kita menjual barang fizikal.
kalau barang maya pula....kita menjual sesuatu prodak yang boleh mendatangkan keuntungan .contoh nya EBOOK10 model bisnes internet.DLM ebook ini menceritakan
macamana kita mendapat keuntungan dalam bisnes di internet.
dan banyak lagi product yang boleh kita jual di internet..
bisnes di internet ini ,,kita tidak memerlukan modal yang besar ,lesen berniaga,tapak kedai atau sewa kedai.
yang kita perlukan adalah sebuah komputer dan line internet..
modal permulaan sedikit shaja diperlukan.
yang penting kita ada webside sendiri...itu yang penting..
webside kita itu lah kedai kita..kita cari cara macamana orang boleh datang ke webside kita dan membeli barang kita...
cara2 bagaimana anda hendak buat webside disini..Click Here!

didalam bisnes internet ini berjalan 24 jam.anda tidak perlu mengadap komputer setiap masa.anda dapat pembelian dari email anda..jadi email anda amat penting dalam urusan ini.....

dengan usaha anda yang gigih ini .dan mendapat pulangan yang lumayan ....membolehkan anda SENANG BERBELANJA....YANG PENTING USAHA ANDA SENDIRI...SERTA DER TAWAKAL DAN BERDOA LAH.....
p/s:semua ini di tangan anda