Radang paru - paru


Radang paru-paru adalah penyakit akut yang ditandai oleh infeksi pada parenkim paru-paru. Hal ini biasanya disebabkan oleh virus atau bakteri (yang terbaru COVID-19), dan menyerang alveoli, atau kantung udara kecil pada paru-paru. Alveoli dipenuhi oleh cairan yang terinfeksi sehingga mengurangi kapasitas paru-paru dan persediaan oksigen.


.

Jangkitan kuman di paru-paru boleh melibatkan saluran pernafasan (bronchitis) dan pundi-pundi udara (pneumonia).

Secara amnya, jangkitan kuman di tisu paru-paru dikenali sebagai pneumonia. Ia adalah jangkitan kuman yang biasa dikalangan kanak-kanak kecil dan orang-orang tua.

Ia disebabkan oleh virus atau bakteria. Kadang-kala ia juga disebabkan oleh jangkitan awal pada sistem pernafasan di bahagian atas (batuk dan selesema) yang merebak ke bahagian bawah sistem pernafasan.

Jangkitan kuman ini boleh melibatkan keadaan yang tidak serius hinggalah kepada keadaan yang membahayakan nyawa.

Tanda dan gejala

Ini bergantung kepada sebab, umur dan penyakit yang berkaitan dengan seseorang kanak-kanak itu.

Secara amnya, kanak-kanak akan mengalami:

  • Demam panas.
  • Batuk dengan atau tanpa kahak.
  • Sakit dada.
  • Tiada selera makan, tidak mahu makan.
  • Rasa tidak sihat, sering merengek.
  • Pernafasan laju atau susah bernafas.
  • Muntah atau cirit-birit


9 Makanan Untuk Membersihkan Paru-Paru
Khabar baiknya adalah para ilmuwan baru-baru ini mengumumkan beberapa jenis makanan yang terdiri daripada buah dan sayuran yang mengandungi zat yang dapat membersihkan paru-paru dari zat kimia berbahaya dari rokok secara pantas.

1. Halia



Halia merupakan bahan dasar sehari-hari makanan yang kamu pengambilan selama ini. Kandungan zat antiseptik serta antibakteria pada halia dapat melancarkan saluran bronkial pada paru paru sehingga lebih mudah untuk menghilangkan radikal bebas yang melekat di paru paru kita. Rongga pernafasan terasa lebih lega apabila mengambil halia. Biasanya halia dimasukkan sebagai bahan asas masakan atau dengan air hangat. Namun lebih baik jika dimakan secara langsung dan mengunyahnya langsung.

2. Limau Bali

Konon, limau bali kaya akan antioksidan sehingga membantu tubuh dalam melawan sel kanser dan membersihkan paru-paru. Limau bali mengandungi vitamin C yang mampu menghalang prestasi enzim tubuh yang mengaktifkan sel kanser pada paru-paru.

3. Makanan yang mengandungi zat selenium, keju misalnya.

Zat selenium adalah mineral yang mampu merangsang enzim bersama vitamin E dalam memperkukuhkan organ paru-paru. Jika kandungan selenium banyak bermakna kandungan sel kanser akan perlahan-lahan menurun. Makanan yang mengandung zat selenium adalah telur, keju, cendawan, gandum, daging lembu, ikan tuna, ikan salmon, ketam, dan soya.


 
4. Yogurt



Yogurt diperbuat daripada dua jenis bakteria menguntungkan yakni Lactobacillus bulgaricus dan S treptococcus thermophilus. Yogurt boleh menghasilkan zat-zat yang diperlukan oleh hati sehingga berguna untuk pencegahan penyakit kanser dan paru-paru.

5. Delima

Ekstrak buah delima dapat membantu untuk membersihkan paru-paru. Buah delima berguna untuk meningkatkan bekalan darah dan menghilangkan zat beracun dari paru-paru. Buah delima mengandungi tahap antioksidan yang paling tinggi berbanding buah anggur dan teh hijau. Tak hanya itu, buah delima juga membantu membersihkan sel-sel kanser dalam tubuh.

6. Kunyit

Salah satu rempah asal Indonesia adalah kunyit. Rempah yang mirip halia ini konon mampu meringankan keradangan pada paru-paru. Kunyit mengandungi zat curcumin yang berfungsi untuk menghilangkan zat penyebab kanser paru-paru.

7. Buah Berry

Jenis buah blueberry, raspberry atau blackberry dapat kamu pengambilan untuk membantu rawatan paru-paru. Zat flavonoid, karotenoid, lutein dan zeaxanthin yang terdapat dalam berry dapat menghilangkan karsinogen dari paru-paru.

8. Bawang putih

Bahan asas masakan yang paling sering digunakan ini ternyata berperanan penting dalam penjagaan paru-paru. Kompaun allicin dalam bawang putih boleh membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan paru-paru. Konon, bawang putih mempunyai spektrum luas zat antimikrob daripada antibakteria, anti-kulat, anti parasit, anti-protozoa dan antivirus. Wow!

9. Sayur yang mengandungi karotenoid



Khasiat sayur-sayuran yang mengandungi karotenoid berfungsi sebagai antioksidan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru. Sayur-sayuran yang banyak mengandungi kartenoid adalah daun anggur yakni sebesar 16.193 mikrogram. Selain itu, kamu boleh memakan sayur lobak, lobak merah, sawi, bayam, salad, dan labu.

No comments: