Cara - cara buat lemang


Berikut adalah cara asas untuk membuat lemang, makanan tradisional yang popular terutama semasa Hari Raya:

Bahan-bahan:

1 kg beras pulut (rendam 3-4 jam)

1 liter santan pekat

1 sudu kecil garam

Daun pisang secukupnya (untuk lapik dalam buluh)

Buluh (dipotong kira-kira 1.5 – 2 kaki panjang)

Cara Penyediaan:

1. Sediakan Pulut:

Cuci dan rendam beras pulut selama 3-4 jam atau semalaman untuk hasil yang lembut.

2. Gaul dengan Santan:

Toskan pulut.

Gaul bersama santan dan garam hingga sebati.

3. Sediakan Buluh:

Bersihkan bahagian dalam buluh.

Lapik bahagian dalam buluh dengan daun pisang (untuk elak pulut melekat).

4. Isi Pulut:

Masukkan campuran pulut dan santan ke dalam buluh hingga kira-kira 3/4 penuh (beri ruang untuk pulut mengembang).

5. Bakar Lemang:

Sandarkan buluh pada api sederhana di tempat terbuka.

Bakar secara perlahan selama 4-5 jam sambil dipusing-pusingkan supaya masak sekata.

Santan boleh ditambah sedikit demi sedikit semasa membakar jika perlu.

6. Sejukkan dan Sedia Dihidang:

Bila sudah masak, biarkan lemang sejuk sedikit sebelum dipotong.



_________________________
wassalam..........SEKIAN TERIMA KASIH......

No comments: