Berikut adalah cara asas untuk membuat lemang, makanan tradisional yang popular terutama semasa Hari Raya:
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut (rendam 3-4 jam)
1 liter santan pekat
1 sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya (untuk lapik dalam buluh)
Buluh (dipotong kira-kira 1.5 – 2 kaki panjang)
Cara Penyediaan:
1. Sediakan Pulut:
Cuci dan rendam beras pulut selama 3-4 jam atau semalaman untuk hasil yang lembut.
2. Gaul dengan Santan:
Toskan pulut.
Gaul bersama santan dan garam hingga sebati.
3. Sediakan Buluh:
Bersihkan bahagian dalam buluh.
Lapik bahagian dalam buluh dengan daun pisang (untuk elak pulut melekat).
4. Isi Pulut:
Masukkan campuran pulut dan santan ke dalam buluh hingga kira-kira 3/4 penuh (beri ruang untuk pulut mengembang).
5. Bakar Lemang:
Sandarkan buluh pada api sederhana di tempat terbuka.
Bakar secara perlahan selama 4-5 jam sambil dipusing-pusingkan supaya masak sekata.
Santan boleh ditambah sedikit demi sedikit semasa membakar jika perlu.
6. Sejukkan dan Sedia Dihidang:
Bila sudah masak, biarkan lemang sejuk sedikit sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment